Kerst kaarsen

236 artikelen gevonden

Je kan het je misschien niet meer voorstellen, maar er was ooit een periode waarin we nog geen elektriciteit en gas hadden. Om toch wat licht in huis te hebben nadat de duisternis was ingevallen, gebruikte men kaarsen als lichtbron. Bijkomend voordeel is dat een kaars ook nog warmte afgeeft. Bij voldoende kaarsen zullen de stookkosten ook enigszins dalen. Daarnaast geven kaarsen dankzij hun flikkerende vlammenspel ook nog eens bijzonder veel sfeer aan iedere ruimte. Het is dan ook geen verrassing dat kaarsen geweldig zijn om tijdens de kerstdagen te gebruiken voor meer sfeer in huis. Er zijn zelfs speciale kerst kaarsen.

 

De achtergrond van de kaars

 

Het woord kaars is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Wij hebben dit woord afgeleid van het Latijnse charta en het Engelse woord candle is afgeleid van het Latijnse candere, flakkeren of schitteren. Juist door de tochtige huizen van vroeger wilde die vlam zeker flakkeren en dus is de Latijnse benaming helemaal zo gek nog niet. De geschiedenis van kaarsen gaat heel ver terug, tot de tijd van de oude Egyptenaren zo rond 3000 v.Chr. Nu kennen we kaarsen in diverse stijlen en vormen, waardoor een kaars die niet brandt ook een enorme blikvanger is. Dit is heel wat anders dan de eerste kaarsen die de vorm hadden van een fakkel en gemaakt werden van in talk gedoopte biezen. Deze kaarsen stonken ook nog een enorm en we weten zeker dat ze toen maar wat graag al de geurkaarsen van nu hadden gekend. De Romeinen lieten al meer vooruitgang in de ontwikkeling van kaarsen zien en gebruikten deze bijvoorbeeld in tempels. De eerste kaarsen van bijenwas werden in de Middeleeuwen gemaakt. Alleen was het een heel arbeidsintensief proces deze te maken, waardoor bijenwas kaarsen enkel voor de rijken waren weggelegd. Toen halverwege de negentiende eeuw kaarsen van de betaalbare stearine werden gemaakt, was de kaars voor ieder budget verkrijgbaar.

 

Kerst als moment van bezinning en samenzijn

 

Vroeger werden er geen lampjes in de kerstboom gedaan, maar echte kaarsen. Tegenwoordig zien we dat als onveilig, maar toch blijven kerst en kaarsen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kerst is een periode die we ingaan als de donkere dagen van het jaar. Best gek wanneer je bedenkt dat het vooral een periode is waarin je deze mooie feestdagen zoveel mogelijk met je geliefden doorbrengt. Het is tevens de periode waarin je nadenkt over het afgelopen jaar en bedenkt wat je het volgende jaar wil voortzetten en wat je wil veranderen.

 

Warmte en knusheid tijdens koude dagen

 

Een witte kerst in ons land lijkt verder weg dan ooit. Vies regenachtig weer past meer bij de Hollandse winter. Daarom doet de kreet 'de donkere dagen van het jaar' de feestdagen maar weinig eer aan. En voor alles geldt: Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Vrolijke versiering en sfeer tijdens kerst zijn dan ook dé manier om de warmte van deze gezellige feestdagen in huis te halen.

 

Een warme kerstsfeer creëren

 

Kerstversiering is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar bij Cotton Bird, van lampjes tot kaarsen en van slingers tot kerstkransen. Ben je ook maar een heel klein beetje creatief? Dan zal het je maar weinig moeite kosten een warme sfeer in huis te creëren.

 

De mooiste kaarsen voor warm licht

 

De mooie kerst kaarsen zitten in een glaasje waardoor de flikkering van het kaarslicht nog eens extra wordt benadrukt. En omdat kaarsen ook mooi mogen zijn wanneer ze niet branden, hebben de glaasjes stuk voor stuk een mooie opdruk bij Cotton Bird. Op die manier wordt het echt een onderdeel van je interieur.

 

Veilig kaarsen branden

 

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: speel niet met vuur. Bij kaarsen wil je dan toch extra goed opletten. Dat betekent dat je een kaars altijd op een vlakke ondergrond plaatst en in een stevige houder doet wanneer de kaars dit van zichzelf nog niet heeft. Houd voldoende afstand tussen de kaars en allerlei brandbare materialen. Plaats kaarsen nooit bij open ramen en deuren of op andere plaatsen waar het kan tochten.

Machines met een "CO2-neutraal" label

Een onderscheiding die wordt toegekend aan bedrijven met een strategie om de CO2-uitstoot te verminderen.

Verantwoord papier

Ons papier is FSC-gecertificeerd, met als optie papier van 100% gerecycleerde vezels, aangeboden op een brede selectie modellen.

Groene inkt voor de aarde

Ons atelier gebruikt uitsluitend gecertificeerde composteerbare en biologisch afbreekbare inkten.

100% recycleerbare verpakking

De titel zegt het al helemaal: je bestelling wordt geleverd in een verpakking van 100% gerecycled materiaal.

Meer
/cookies